Home Kontakt Produkte

Kalendari Islamik

Festa- dhe ditė pėkujtimore tė Muslimanve
dhe ndodhje Istorike

Eksistojn tani kalendar ma tė gjėr dhe hollėsishėms tė pėrshkruar si pas kalendarit tė hėnes nė  Enzyklopedin e Islamit  me udhėzime  tė ditavė pėrkujtimore pse pėratsy atje rekomandojmė:

Kalendari Islamik

 

Si pas kalendarit Lunar

Muharram - Safar - Rabi-ul-awwal - Rabi-al-thani -
Dshumad-al-awwal -
Dshumada-ul-thani - Radshab - Sha'ban -
Ramadan - Shawwal - Zhul-Qa'da - Zhul-Hidshra

Si pas kalendarit tė dielit

Janar - Shkurt - Mars - Pril - Maj - Qershor - Korrik -
Gusht - Shtator - Tetor - Nėntor - Dhjetor
 

Janar

 • 6. Dirlindja e Hz. Isa (a.) si pas disa tregimeve Krishter
 • 16. Ikja e Shahit nga Irani (1979)

Shkurt

 • 01. Kthimi i Imam Khomeinit (1979) nė Iran, Festa e lindjes e diellit

 • 11. Fitorja e Revolucionit Islamik (1979)

 • 14. Imam Khomeini Fatwa kunder  Rushdit (1989)

 • 16. Schahadat Seyyed Abbas Al-Mousawi (1992)

 • 19. ēelja e Ambasades Palestiane nė Iran (1979)

 • 25. Vdekja Malcolm X (1965)

Mars

 • 15. Bombardimi dhe Massakra me Arme Chemikale nė Halbiya nga Saddami (1988)

Prill

 • 01. Dita e Republikes Islamike

 • 08. Shahadat Ay. Mohammad Baqir Sadr dhe motres Bintul Huda me dorėn e Saddamit (1982)

 • 14. Xhumaja e pėrgjakur, Massakri i Haxhive nė Kaaba (1988)

 • 15. Shahadat Islambuli

 • 21. Vdekja e Muhammad Iqbal (1928)

 • 25. Mossukses i akcionit Militar tė USA,s nė Iran nė Tabsshkretėtir (1980)

Maj

 • 02. Shahdat Ayatollah Morteza Motahhari (1980) - Dita e mesuesve

 • 08. Dita vjetore e ylit tė kuq dhe kryqit kuq

 • 14. Hekja e Konzessionit pėr Tabak si mas Fetwes nga Mirza Schirazi (1892)

 • 15. Okupimi i Palestines nga Zionistet (1949)

 • 18. Ditlindja e Imam Khomeini (1900)

 • 24. Repushtimi i Khoramshahrs - Dita e kundreshtimit

Qershor

 • 01. Dita botėrore e femive

 • 03. Vdekja e Imam Khomeinit (r.) (1989)

 • 04. Filimi  Imamatit i Imam Khamene'i (1989)

 • 05. Xhuma e zes, Kryengritje gjaksorė 15. Chordad

 • 19. Shahadat Dr. Shariati

 • 21. Shahadat Dr. Chamran

 • 28. Shahadat Dr. Beheshti dhe 72 ndimsa (1979)

Korrik

 • 03. Shkrehje e Aeroplanit civil nga Flota US-amerikane

 • 28. Ayatollah Beheshti behet Shahid (1981)

 • 29. Xhuma e pėrgjakur nė Mekka (1987)

Gusht

 • 30. Shahadat Rajai dhe Bahonar

 • 31. Hupja e Musa Sadrit nė Lybie (1979)

Shtator

 • 15. Massakri  nė Sabra dhe Shatilla (1982)

 • 22. Filimi i Agressionit i irakut kunder IRI (1980)

Tetor

 • 04. Imam Khomeini Hidschra prej Tyrkije nė Nadschaf (1965)

 • 06. Imam Khomeini Hidschra prej Nadshaf nė Paris - Nauphle le Chateaux (1978)

Nėntor

 • 04. Mbarja e vendit spionik tė USA,s (1979)

 • 04. Imam Khomeini Hidschra prej Iranit nėTyrkije (1964)

Dhjetor

 • 06. Shkatėrrimi i Babri-Xhamis nga Hindusat

 • 18. Dita e unitetit e Studentave dhe Klerikve(fetarve)

 • 24. Ditlindja e Hz. Isa (a.s.) si pas tregimeve disa Christianve

Muaji / Dita ngarje si pas Hr. si pas Chr.
Muharram
01.  Viti i Ri Islamik    
02. Mbritja e Imam Hussainit (a.s.) nė Kerbela 61 680
09. Tasua - Nata e mbrapt nė Kerbela (a.s.) 61 680
10. Ashura, Shahadati  Imam Hussainit (a.s.) 61 680
12. Ziyara i  Shuhadave tė Kerbelas 61 680
12.ose 25. Shahadati Imam Zaynu-l-Abidin (a.s) 95 713/714
17. Ndrimi i Qibles (drejtimi i faljes) prej  Jerusalemit nė Mekka 2  
29. Filimi i betejės nė Siffiyn 37  
Safar
01. Beteja nė Siffin    
02. Shahadati Zaid ibn Imam Zain-ul-Abidien    
03. Ditlindja Imam Muhammad al-Baqir (a.s.) 57 676/677
07. Ditlindja Imam Musa al-Kazim (a.s.) 128 745/746
07. Shahadat Imam Hasan 50  
09. Filimi i betejės Nehravan 40  
12. Shahadat Salman Farsi (r.a.) 36  
20. Arba'in Hussaini 61  
22. Shahadat Ammar b. Yassir 37  
28. Kthimi i Prophetit (s.a.s.) ke Allahu 11 632
28. Shahadat Imam Hasan (a.s.) 50  
29./30. Shahadat Imam Ali Ridha (a.s.) 203 818
Rabi-ul-awwal
01. Hidshra e Prophetit (s.a.s.) prej Mekkes nė Medin 1  
04. Ndrimi jetės i Hazrati Maasume in Qum/Iran    
06. Ndėrtimi i tė parės Xhami (Kuba) Islamike 1  
08. Shahadat Imam Hasan al-Askari (a.s.) 260 873
09. Filimi Imamatit i Imam Mahdis 260 873
11. Mbritja e Prophetit nė Madin 1  
12. Ditlindja e Prophetit (s.a.s.) si pas tregimev tė sunive -52  
17. Ditlindja e Prophetit (s.a.s.) si pas tregimeve tė schiitave -52  
17. Ditlindja e Imam Dshafar as-Sadiq (a.s.) 83 702
12.-17. Java e unitetit e Muslimanve    
21. Martesa e Prophetit (s.) me Chadidshen    
26. Armėpushimi ndermjet Imam Hassanit (a.s.) dhe Muawis    
Rabi-al-thani
05. Ditlindja e Hz. Zainab (r.a.)    
08. Ditlindja e Imam Hasan al-Askari (a.s.) 232 846
10. Filimi i Dshamal-Betejės 36  
Dshumad-al-awwal
05. Ditlindja e Hazrat Zaynab (a.s.)    
12. Vdekja e Hz. Abdul-Mutallib -44  
13. Shahadati i Hz. Fatima az-Zahra (a.s.) 11  
17. Kamelbeteja 36  
Dshumada-ul-thani
03. Shahadat i Hz. Fatima az-Zahra (a.s.) si pas nji tregimit tjetėr 11  
20. Ditlindja e Hazrat Fatima az-Zahra (a.s.), Dita Internacional e Grave -8  
Radshab
01. Ditlindja e Imam Muhammad al-Baqir (a.s.) 57 676/677
03. Shahadat i Imam Ali-un-Naqi (a.s.) 254 868
05. Ditlindja e Hz. Zainab al-Kubra 6  
10. Ditlindja e Imam Muhammad at-Taqi (a.s.) 195 811
12. Mbritja e Imam Alis (a.s.) nė Kufa    
13. Ditlindja e Imam Ali (a.s.) -23 570
15. Dita e vdekjes Hz. Zainab (r.a.) 62  
17. Miradsch-un-Nabi    
19. Dita e vdekjes e Ibrahimit, djalit tė Prophetit 5  
24. Pushtimi i Kalas Kamus nė Chaybar i Imam Ali (a.s.) 7  
25. ose 6. Shahadat i Imam Musa al-Kazim (a.s.) 183 799
27. Mab'ath - Emerimi i Prophetit -13  
Sha'ban
03. Ditlindja e Imam Husayn (a.s.) 4 626
04. Ditlindja e Abu-l-Fazl (r.a.) 26  
05. Ditlindja e Imam Zayn-ul-Abidin (a.s.) 38 658/659
15. Lailatul-Bara'a: Ditlindja e Imam Mahdi (a.s.), Dita Botnore e  tė shtypurve(Mustas'afin) 255 869
Ramadan
01. Filimi i agjerimit dhe e vendosja e obligimit tė agjerimit  2  
07. Dita e vdekjes Hz. Abutalib (r.a.) -3  
10. Dita e vdekjes i Hz. Khadidschat-ul-Kubra (r.a.) -3  
15. Ditlindja e Imam Hasan (a.s.) 3 624
16. Mirac-un-Nabi, Udhtimi nė Qiel i Prophetit -1  
17. Badr-Beteja dhe fitorja e Muslimanve 2  
18/19. 1. ė mundshmja  Laylat-ul-Qadr    
19. Plagosja e rėnd nė kryė e Imam Alis (a.s.) 40 661
19. Ditlindja e Imam Taqi 195 811
20. Pushtimi i  Mekkes 8  
20/21. 2. ė mundshmja Laylat-ul-Qadr    
21. Shahadat i Imam Alis (a.s.) 40 661
22/23. 3.  ė mundshmja Laylatu-l-Qadr    
24/25. 4.  Laylat-ul-Qadr    
26/27. 5. ė mundshmja Laylat-ul-Qadr    
E mbrapta Xhuma nė muaj Dshumat-ul-wida, (Dita e Al-Quds (Jerusalem)    
30. Beteja nė Hunain    
Shawwal
01. Id-ul-Fitr (Festa e mbarimit tė agjerimit)    
09. Dita e marteses e Prophetit me Khadidschen -28  
15. Beteja nė Uhud dhe Shahadati i Hamzes (r.a.) 3  
17. Beteja nė Hendek (Handak)    
18. Bombardimi i Dschannat-ul Baqi    
25. Shahadat i Imam Dshafar as-Sadiq (a.s.) 148 765
Zhul-Qa'da
01. Ditlindja e Hazrate Ma'sumah (s.), Motra e Imam Ridha (a.s.)    
11. Ditlindja e Imam Ridha (a.s.) 148 765
29. Shahadat i Imam Muhammad at-Taqi (a.s.) 220 835
Zhul-Hidsha
01. Martesa Fatimes (a.s.) dhe Imam Alis (a.s.)    
07. Shahadat i Imam Muhammad al-Baqir (a.s.) 114 732
09. Jaum Arafat    
09. Shahadat i Muslim b. Akil (r.a.) 60  
10. Id-ul-Adha (Qurban) - Festa e Kurbanit    
15. osė 13. Ditlindja e Imam Ali an-Naqi (a.s.) 212 828
17. Ditlindja e djalit tė  Prophetit Ibrahim (r.a.) 3  
18. Id-ul-Ghadir Khumm 10  
19. Xhuma e pėrgjakur nė Mekka    
22. Shahada i djelmve tė Muslim Ibn Aqil    
22. Id-ul-Mubahala, Dita e takimit i Ahl-ul-Bait me Christian 9 630

 

Ndisni E-Mail me pyetje apo Kommente pėr kėt Faqe: webmaster@alb-islam.de
Copyright © 1999-2001 Rruga Islamike e.v